Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Guardian: H Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 216 δις ευρώ σε εξοπλισμούς από το 1974


20/4/2012

«Στα όπλα» για την γερμανική υποκρισία με τους εξοπλισμούς

Η «αγάπη» της Αθήνας για τα όπλα και η προθυμία Γερμανίας και Γαλλίας να την ικανοποιήσουν βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς η Ελλάδα παλεύει με την κρίση χρέους, γράφει η βρετανική εφημερίδα

Το σπάταλο ελληνικό κράτος μπορεί να ήταν η αιτία της κρίσης χρέους, αλλά σε μερικούς τομείς δαπανών το Βερολίνο δεν είναι τόσο πρόθυμο να κατακρίνει την Αθήνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και ένα μήνα μετά τον συμβιβασμό με την Siemens, ο Guardian γράφει για την υποκριτική στάση της Μέρκελ και του Σόιμπλε, όσον αφορά τις αγορές όπλων ειδικά από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και την εύνοια στις γερμανικές εταιρείες.

 Μέρκελ: Μας τα χρωστούσατε, να μην ξοδεύατε τόσα

Όταν ο Γιάννης Παναγόπουλος συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ, μαζί με άλλους Ευρωπαίους συνδικαλιστές στο Βερολίνο, έθεσε το θέμα που κάθε Έλληνας ήθελε: «Πέρα από όλους τους άλλους λόγους για τους οποίους η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα στην Ελλάδα, έθεσα το θέμα των αμυντικών δαπανών. Είναι σωστό, τη ρώτησα, η κυβέρνηση να κάνει τόσο πολλές αγορές όπλων από την Γερμανία, όταν δεν μπορεί προφανώς να τις πληρώσει και κόβει μισθούς και συντάξεις;», θυμάται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η Μέρκελ αντέδρασε άμεσα: «Ποτέ δεν σας ζητήσαμε να ξοδεύετε τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σας στην Άμυνα, μου είπε και όταν αναφέrθηκε στα υποβρύχια, υποστήριξε ότι οι τεράστιες πληρωμές ήταν από δεκαετίας οφειλή προς τη Γερμανία», είπε ο κ.Παναγόπουλος.


Προσπαθούσαν να πουλήσουν και εν μέσω κρίσης

«Εάν υπάρχει μία χώρα που ωφελήθηκε από τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι η Γερμανία», λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. «Σχεδόν 15% των γερμανικών εξαγωγών όπλων πάει στην Ελλάδα, τον καλύτερο ευρωπαίο πελάτη της ... Μόνο για τα προβληματικά υποβρύχια η χώρα πλήρωσε πάνω από 2 δις ευρώ, ενώ χρωστά ακόμη 1 δις ευρώ, δηλαδή τρεις φορές το ποσό που της ζητήθηκε να περικόψει από τις συντάξεις για να πάρει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», προσθέτει.

Η εικόνα είναι αντίστοιχη και για την Γαλλία, καθώς σύμφωνα με το ινστιτούτο Sipri της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute), 10% των εξαγωγών της καταλήγει στην Ελλάδα. Ειδικά την τετραετία 2002 - 2006, η Ελλάδα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής όπλων παγκοσμίως. Σήμερα, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, έπεσε μόνο μέχρι την 10η θέση.

«Ενώ η οικονομική κρίση είχε ήδη ξεκινήσει από καιρό, Γερμανία και Γαλλία προσπαθούσαν να κλείσουν πλουσιοπάροχες αμυντικές συμφωνίες, την ώρα που ζητούσαν περικοπές σε τομείς όπως η Υγεία», σημειώνει ο κ.Παπαδημούλης.

«Υπάρχει μία υποκρισία που είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς», αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου, σχετικά και με τον πρόσφατο συμβιβασμό με την Siemens, που ενώ μοίρασε αφειδώς μίζες σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς, μπορεί πλέον να είναι ξανά ανάδοχος κρατικών έργων. «Η διαφθορά στην Ελλάδα στηλιτεύεται ως η πηγή του κακού, αλλά εταιρείες σαν την Ferrostaal και την Siemens είναι από τους πρώτους σε αυτές τις πρακτικές. Ενα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών συνδέεται με δωροδοκίες, «μαύρο χρήμα» που χρηματοδοτεί την κυρίαρχη πολιτική τάξη, σε ένα έθνος που οι κυβερνήσεις την γλιτώνουν παίζοντας με τους φόβους του κόσμου», σημειώνει.


Κομβικό σημείο ο «Αττίλας»

«Από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 216 δις ευρώ σε εξοπλισμούς, ποσό πολύ μεγαλύτερο σε απόλυτες τιμές από όσα γράφουν τα επίσημα έγγραφα, λόγω των μυστικών κονδυλίων που χρησιμοποιεί το κράτος», λέει η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδικός σε θέματα ασφάλειας που εργάζεται στις Βρυξέλλες.

«Το πρόβλημα είναι ότι αντίθετα με τη Βρετανία, π.χ., η Ελλάδα δεν είχε ποτέ διαφανή και δημοκρατική στρατηγική αμυντικών εξοπλισμών. Αντίθετα, όπλα γίνονταν με μυστικότητα και οι άνθρωποι του δικού μου κλάδου πρέπει να πάμε στο Sipri για να πάρουμε πληροφορίες που άλλες χώρες παρέχουν από μόνες τους στη δημοσιότητα».

«Η Γερμανία έγινε η Γερμανία εν μέρει επειδή επί 62 χρόνια δεν ασχολήθηκε με αμυντικές δαπάνες», λέει ο Άγγελος Φιλιππίδης. «Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα ξόδευε 7% του ΑΕΠ της στην Άμυνα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσαν το 2,2%. Αν αθροίσεις αυτή τη διαφορά του 5% από το 1946 ως σήμερα, δεν θα υπήρχε κανένα χρέος. Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, αν θέλει να προωθήσει μία δίκαιη συμφωνία, θα έπρεπε τουλάχιστον να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα, ώστε οι αμυντικές δαπάνες της χώρας να υποχωρήσουν στο 2,2% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει.

Το άρθρο του Guardian εδώ.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου