Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι Έλληνες υποφέρουν για το τίποτα


23/1/2013

Νομισματικός πόλεμος κεντρικών τραπεζών  - Σφοδρή αντίδραση BUBA στην απόφαση της BOJ

Σε νέο στάδιο απειλεί να περάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μαζική εκτύπωση των νομισμάτων τους πυροδοτώντας «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις». Χθες τα ξημερώματα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αποφυγή του αποπληθωρισμού και την ενίσχυση της οικονομίας. Δεσμεύτηκε ότι από το 2014 θα αγοράζει απεριόριστη ποσότητα τίτλων προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και αύξησε από 1% σε 2% τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Η απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες αφού ο Σίνζο Άμπε κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός, υποσχόμενος περισσότερη νομισματική «χαλάρωση».

Η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν πανηγυρική, με το δολάριο να ενισχύεται πέραν του ψυχολογικού ορίου των 90 γεν και τον δείκτη Nikkei να ενισχύεται 1%. Στη συνέχεια, όμως, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση δεν ήταν όσο? επιθετική θα ήθελαν οι επενδυτές, αφού ανέβαλε την απεριόριστη εκτύπωση για το 2014.

Ο Nikkei ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες και το γεν ανέκαμψε προς τα 88 δολ.Διαφορετική άποψη για την απόφαση της BoJ είχαν στο Βερολίνο, όπου ήδη πριν τη χθεσινή απόφαση θεωρούσαν ότι η νομισματική πολιτική των Ιαπώνων κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιούσε ότι η πίεση της νέας ιαπωνικής κυβέρνησης προς την κεντρική τράπεζα απειλεί την ανεξαρτησία της τελευταίας και ότι μπορεί να οδηγήσει σε «πολιτικοποίηση των ισοτιμιών».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της BoJ, ο επικεφαλής της ένωσης Γερμανών εξαγωγέων, Άντον Μπέρνερ, προέβλεψε ότι οι ανατιμητικές πιέσεις στο ευρώ έναντι όλων των νομισμάτων θα ενταθούν, κάνοντας λόγο για ενίσχυση στο 1,4 δολάριο. Τον φόβο αυτό εξέφρασε και ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Μάιστερ, που αφού αναρωτήθηκε «τι μπορεί να κάνουν οι ανταγωνιστές των Ιαπώνων» απάντησε ο ίδιος: «Ή είμαστε έξυπνοι και δεν κάνουμε τίποτα ή τους ακολουθούμε και δημιουργούμε ένα σπιράλ που θα μας πλήξει όλους».

Επιβράδυνση
Ο κ. Μάιστερ θεωρείται σχετικά μετριοπαθής και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να μεταβεί στο Τόκιο για να συναντήσει Ιάπωνες αξιωματούχους. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να επικρατούν οι μετριοπαθείς, όσο το ευρώ θα συνεχίζει να ανατιμάται. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών. Ακόμα πιο οδυνηρό πλήγμα ενδέχεται να δεχθούν οι οικονομίες της Ευρω-περιφέρειας, που προσπαθούν μέσω της εσωτερικής υποτίμησης να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Το «σκληρό» ευρώ έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο παρελθόν αλλά ποτέ σε τόσο δύσκολη συγκυρία όσο η σημερινή. Σε πρώτη φάση, η διοίκηση της ΕΚΤ αντιδρά πάντα μέσω φραστικών παρεμβάσεων. Εφόσον η αγορά δεν αντιδράσει κατά το δοκούν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, που όμως ήδη βρίσκονται στο 0,75%. Το χειρότερο, δε, είναι ότι στις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλότερα και παράλληλα εκτυπώνεται χρήμα. Η ΕΚΤ δείχνει, δηλαδή, ανήμπορη να αντιδράσει στη νομισματική χαλάρωση σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, με αποτέλεσμα το ευρώ να ανατιμάται και η Ευρωζώνη να διολισθαίνει ακόμα βαθύτερα στην ύφεση.

Ευρώ
Το τελευταίο εξάμηνο το ευρώ έχει ενισχυθεί 25% έναντι του γεν και 10% έναντι του δολαρίου.

Εμπορικό ισοζύγιο
Τα προηγούμενα 10 τρίμηνα το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης είχε θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ, αλλά τώρα αυτό κινδυνεύει να αλλάξει.

Το Ιράν
Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους, στο Ιράν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας καθαιρέθηκε επειδή το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Επενδύσεις Το επενδυτικό
κλίμα στη Γερμανία βρίσκεται σταθερά σε ανοδική τροχιά, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να ενισχύεται τον Ιανουάριο στις 31,5 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο από όταν η Ελλάδα προσέφυγε στην τρόικα.

Πηγή

Τι μας λέει αυτή η είδηση; Ότι το ευρώ ανατιμήθηκε 10% έναντι του δολαρίου και η όποια ανταγωνιστικότητα κέρδισε η οικονομία μας λόγω των μειώσεων των μισθών έναντι των τρίτων χωρών, πήγε περίπατο. Αυτό σημαίνει ότι όσα τραβάει ο λαός είναι για το τίποτα. Θα πρέπει να δουλεύουμε τζάμπα για να είναι ανταγωνιστική η οικονομία μας στις τρίτες χώρες μ' αυτές τις συνθήκες.
Υπενθυμίζουμε ότι οι μειώσεις των μισθών δεν γίνονται επειδή έχουμε μεγάλο χρέος αλλά για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό είπε και ο Στρος Καν όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ:

''Το πρόβλημα του χρέους είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και δεν μπορεί να λύσετε το ένα χωρίς να λύσετε το άλλο. Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης''. (Πηγή)

Επιπρόσθετα επειδή κάνουν εσωτερική υποτίμηση όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, η οικονομία μας δεν γίνεται ανταγωνιστική και έναντι των χωρών που έχουν το ευρώ.
Αυτό είπε και ο αρθρογράφος των Financial Times, Β. Μυνχάου:

''Η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα είναι κέρδος ανταγωνιστικό μόνο εάν δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη οικονομία. Εάν, όμως, η μείωση του κόστους εργασίας υπαγορεύεται ως πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης, τότε δεν υπάρχει κανένας νικητής. Δεν μπορούμε όλοι να υποτιμούμε ταυτόχρονα. Εάν πούμε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσει τη μονάδα κόστους εργασίας στα επίπεδα της Γερμανίας, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε ότι και η Γερμανία θα μειώσει εκ νέου το εργατικό της κόστος;'' (Πηγή)

Καταλαβαίνουμε λοιπόν το αδιέξοδο στο οποίο μας έβαλαν.
Οι υποτιθέμενοι στόχοι του προγράμματος της Γερμανίας και του ΔΝΤ είναι ψεύτικοι. Ο πραγματικός λόγος είναι διαφορετικός και είναι ο Φεντεραλισμός (ή Ομοσπονδοποίηση) της Ευρωζώνης. (Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου