Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Γράμμα του μαθητή από την Κρήτη προς τον Γιάννη Στουρνάρα


5/4/2013

«Τι κάνετε κύριε υπουργέ;»

Αίσθηση έχει προκαλέσει επιστολή που έστειλε μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων με το οποίο απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και με το οποίο του ζητά να του αποσαφηνίσει ποια από τις δύο οικονομικές θεωρίες είναι η σωστή. Εκείνη που διδάσκεται στο σχολείο ή εκείνη που ο εφαρμόζει ο υπουργός;

Ο Αλέξανδρος Κοκολάκης είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γι' αυτό περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Παράλληλα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να διερωτάται γιατί αυτά που μαθαίνει στο σχολείο, δεν εφαρμόζονται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει στο γράμμα του ο ίδιος ο μαθητής, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για να βγει από την ύφεση.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα, τo οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Flashnews.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Ζουμαδάκη που δημοσίευσε το γράμμα, έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα.

Ολόκληρο το γράμμα προς τον υπουργό:

«Προς: Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών
Ονομάζομαι Αλέξανδρος, είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζομαι να δώσω εξετάσεις. Ανάμεσα στα μαθήματα που εξετάζομαι είναι και η Οικονομική Θεωρία.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.

Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να σταματήσετε εδώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε προβάδισμα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, φέρνοντας σαν δικαιολογία ότι θυσιάζεται για τη σωτηρία της χώρας

Μαθητής Χανίων
Αλέξανδρος Κοκολάκης

ΥΓ. Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών όπως επιδιώκετε εσείς, ή ελλειμματικό δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».

Πηγή


Αυτό που περιγράφει ο μαθητής είναι ο Κευνσιανός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Σε περιόδους ύφεσης αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και για να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία..
Για όσους τα θεωρούν αυτά ''κομμουνιστικά'' ή ''σοσιαλιστικά'', το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θ. Ρούσβελτ για να αντιμετωπίσει την Μεγάλη Ύφεση:

''Ο «εργοδότης της έσχατης προσφυγής» είναι ανάθεμα γι΄ αυτούς που είναι πεπεισμένοι για τον περιορισμό του μεγέθους του κρατικού τομέα. Αλλά οι αγορές, όπως έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι οικονομολόγοι, δεν μας προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα επεκταθεί εκτός και αν υπάρχει εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Σε περιπτώσεις όπου συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα, μόνο το κράτος, διαχωρισμένο από εκτιμήσεις «κέρδους», μπορεί να δημιουργήσει μια αγορά, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς εργασίας, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει - δηλαδή μικρά έργα υποδομών, καθαρισμό του περιβάλλοντος, συντήρηση πάρκων και πάρα πολλά άλλα τέτοια έργα. Το πρόγραμμα του «εργοδότη της έσχατης προσφυγής» ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος του New Deal που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης.
Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σήμερα στη Χιλή, στη Νότια Κορέα και σε πολλά άλλα μέρη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σε αφάνταστα μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος.'' (Πηγή)

Το πρόβλημα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτός ο τρόπος. Σε μία νομισματική ένωση αυτός που μπορεί να το χρηματοδοτήσει είναι η κεντρική τράπεζα αγοράζοντας ομόλογα και ουσιαστικά χρηματοδοτεί έτσι το χρέος. Στην περίπτωση μας αντιθέτως, η Γερμανία συνεπικουρούμενη από το ΔΝΤ εφάρμοσε πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης μειώνοντας τους μισθούς για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επειδή δεν μπορεί να υποτιμηθεί το ευρώ. Παράλληλα επέβαλλε μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και βαριά φορολογία των πολιτών εκτοξεύοντας έτσι την ύφεση και την ανεργία.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Δεν ξέρουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες συνεργάτες τους ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεπεραστεί η ''κρίση''; Ασφαλώς και τον ξέρουν αλλά  εφαρμόζουν τα εντελώς αντίθετα γιατί άλλος είναι ο σκοπός τους.

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε η κρίση είναι για να δεχτούν πράγματα ι λαοί των χωρών που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδιανόητο να δεχτούν. Σε οικονομικό επίπεδο τα ζούμε: υπάρχει ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι που θα δεχτούν να εργαστούν ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο, χωρίς κανένα δικαίωμα και με ελάχιστα χρήματα. Σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να ξεπεραστούν εθνικά ταμπού για να επιτευχθεί ο Φεντεραλισμός και η Ομοσπονδοποίηση της ΕΕ όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας:

''Νομίζω πολλοί οικονομολόγοι, δεν ξεχνάω και το επάγγελμα μου, λένε όλοι ότι χωρίς μία πιο Φεντεραλιστική Ευρώπη δεν πρόκειται το ευρώ να δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης ανάκαμψης. Δεν είναι κουτοί οι πολιτικοί, το βλέπουνε.Απλά πρέπει να ξεπεράσουν ορισμένα, ας το πω έτσι, ταμπού - εθνικά ταμπού - και να αφήσουν να κάνουμε μία Ευρώπη περισσότερο ομοσπονδιακή. Δηλαδή να ομοσπονδοποιήσουμε το χρέος, να ομοσπονδοποιήσουμε την πολιτική για τις τράπεζες. Δύο πράγματα είναι.'' (Πηγή)

Πριν από μερικές μέρες μέσα στη δίνη της ''κρίσης'' στην Κύπρο και το ενδεχόμενο από πολλές πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να φύγει από την ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ''ιστορία θα γράψει ότι η κρίση έφερε πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης''. (Πηγή) Ομολόγησε κυνικά ότι η ''κρίση γίνεται για να γίνει η Ομοσπονδία.

Το ίδιο είπε και ο  πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ:

''Η κρίση αποδείχτηκε ως κινητήρια δύναμη για αλλαγές που στοχεύουν σε περισσότερο ενοποίηση της ΕΕ. Για αυτήν την ενοποίηση, που κατά τον κ. Φίσερ είναι αναγκαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά στους πολίτες τους.'' (Πηγή)

Το ίδιο επισήμανε και η ηγέτις της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρί Λεπέν:

«Tο πρόβλημα είναι ότι το ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης των λαών να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό σύστημα, παραχωρώντας μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους. Όταν χρησιμοποιείς τέτοια μέσα για να πετύχεις κάτι, κάποια στιγμή αυτό γυρίζει εναντίον σου. Το ευρώ είναι απλώς μια παρένθεση. Δραματική μεν, αλλά παρένθεση».(Πηγή)

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ''κρίση'' δεν πρόκειται να ξεπεραστεί από την Γερμανία και το ΔΝΤ αλλά  μόνον από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Η λύση θα δοθεί από μέσα και όχι από το εξωτερικό. Το μόνο που λείπει είναι το εθνικό νόμισμα που θα επιτρέψει να υπάρχει εθνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου