Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κ .Κόλμερ: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιστροφής στη δραχμή


30/5/2011

Ο Κ. Κόλμερ στην εκπομπή του Λουκά Γεωργιάδη στο Κανάλι 10 που μεταδόθηκε στις  30 Μαΐου 2011

''Το πρόβλημα με τη δραχμή δεν είναι αυτή καθ' αυτή η επάνοδος στο εθνικό νόμισμα, όπου έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ότι έχουν χαθεί ευκαιρίες να γίνει αυτό κατά τρόπον σύντονο, κομψό και έξυπνο. Διότι μια τέτοια ενέργεια για να επιτύχει, χρειάζεται ενδεχομένως μεγάλη σύνεση και μεγάλη περίσκεψη και περίνοια διότι το σοκ στην οικονομία θα είναι πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελειώνει εδώ η εξάντληση όλων των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων. Μία άλλη κυβέρνηση με ένα άλλο κύρος, με μία γνώση του θέματος, θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεροποιούσε την ελληνική οικονομία και μέσα στο ευρώ και έξω απ' το ευρώ. Δεν είναι μπαμπούλας η αποχώρηση μας απ' την ευρωζώνη.

- Τι θα σήμαινε στη σημερινή συγκυρία η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή;

Το πρώτο πράγμα που θα εσήμαινε θα ήταν να μεταβάλλετο το χρέος μας σε συνάλλαγμα, αυτομάτως. Και αυτό θα εσήμαινε βεβαίως μία κατολίσθηση της δραχμής, μία ραγδαία υποτίμηση και αντιστοίχως μείωση ραγδαία και αισθητή του βιοτικού μας επιπέδου. Αλλά δεν τελειώνει εδώ το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πώς θα διασωθεί το τραπεζικό σύστημα κι εκεί χρειάζεται να γίνει πολύ σύντονες κι έξυπνες κινήσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, για να προλάβουμε την διάσωση των τραπεζών. Από κει και πέρα όμως χρειάζεται πλήρης αναμόρφωση του συστήματος, χρειάζεται η λήψις μέτρων όπως επί παραδείγματι η επιβολή νομισματικής επιτροπής δια τον έλεγχο των πιστώσεων, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, η ανιμετώπισις του προβλήματος της ενεργείας κατά τρόπον αρκετά επώδυνο, θα έλεγα ότι είναι αναπόφευκτη η επιβολή δελτίου εις τα καύσιμα διότι η Ελλάς δεν μπορεί να δαπανά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την εισαγωγή πετρελαίου για να το παίρνουμε το πετρέλαιο και να γυρίζουμε.

Από κει και πέρα δε θα ήταν μόνο πρόβλημα για τα καύσιμα, θα ήταν πρόβλημα και για τα ανταλλακτικά και για τα φάρμακα, για το ιατρικό υλικό κλπ. Βέβαια απ' την άλλη πλευρά, η ανάκτηση της νομισματικής ανεξαρτησίας θα επέτρεπε έξυπνες κινήσεις. Επί παραδείγματι, δε νοείται στην Ελλάδα η οποία καταρρέει αυτή τη στιγμή και υπάρχει έλλειψη ρευστότητoς, να υπάρχουν επιτόκια 3%. Αυτό είναι αντιφατικό. Τα επιτόκια θα έπρεπε να έχουν ανέβει θεαματικά για να συγκρατήσουν την διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Δε νοείται επίσης η πλήρης ελευθερία των εισαγωγών η οποία έχει σακατέψει την ελληνική παραγωγή. Θα έπρεπε να υπάρχουν έλεγχοι και στις εισαγωγές και ενίσχυση σημαντική των εξαγωγών. Παραδείγματος χάρη, όπως δεν επιστρέφεται ο φόρος προστιθεμένης αξίας στις εξαγωγές θα έπρεπε να επιστρέφονται όχι μόνον ο ΦΠΑ αλλά και όλες οι διάχυτες επιβαρύνσεις.

- Σ' ένα μήνα θα διαλυόμασταν γιατί δεν έχουμε παραγωγική βάση.

Θα την ανακτήσουμε. Να πούμε τώρα και τη θετική πλευρά. Η ελληνική οικονομία έχει δυναμισμό μέσα της και το βλέπετε αυτό στη ναυτιλία, στον τουρισμό, βλέπετε πολλές φορές και στους Έλληνες βιομηχάνους και επιχειρηματίες.

- Δυστυχώς όμως έχει μία δομή που θυμίζει Σοβιετική Ένωση.

Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αποδόμηση αυτού του πολυτελούς και διεφθαρμένου κομματικού κράτους. Δεν μπορεί η Ελλάδα πλέον να συνεχίσει μ' αυτόν τον τρόπο. Δε μπορεί να έχει υπ' όψιν της πάντα ως ορόσημο τις επόμενες εκλογές. Πρέπει οι εκλογές να πάψουν να αποτελούν λύση του προβλήματος. Χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα και οι έκτακτες περιστάσεις χρειάζονται έκτακτες λύσεις.

- Κύριε Κόλμερ μας λένε οι ξένοι ότι έχουμε μία περιουσία 300 δις.

Θα το εντέστρεφα εγώ αυτό, έχουμε πολύ μεγαλύτερη περιουσία η οποία όμως δεν μας ανήκει, ανήκει και στις επόμενες γενεές και συνεπώς δεν μπορούμε να την πουλήσουμε.

- Πώς θα διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος; Έχουμε βάλει τα 50 δις στο τραπέζι, ίσως θα χρειαστούμε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό για να φέρουμε σε ισορροπία την ετήσια αποπληρωμή τόκων και χρεωλυσίων.

Την λύση την προέτεινε ο διοικητής της Ιρλανδικής κεντρικής τραπέζης ο οποίος είπε: όταν θα μπορέσουμε να έχουμε πλεόνασμα κι όταν θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, θ' αρχίσουμε να πληρώνουμε βαθμιαίως το δημόσιο μας χρέος. Χρειάζεται λοιπόν μακρά επιμήκυνση του δημοσίου χρέους, σταθεροποίηση των τόκων.

- Αυτό συνιστά χρεοκοπία;

Βεβαίως και συνιστά χρεοκοπία, αλλά είναι προτιμοτέρα μία ειλικρινής χρεοκοπία παρά αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα η οποία θα καταλήξει, θυμηθείτε το αυτό που σας λέω, στην καταστροφή του τραπεζικού μας συστήματος και θα χρειαστούν μετά 15 χρόνια για να ανασυσταθεί. Εγώ το έζησα αυτό, πώς ξεκινήσαμε το 1947 με μηδέν καταθέσεις για να φτάσουμε κάποια στιγμή να υπάρχει κάποια ουσία στις τράπεζες για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Εκεί θα οδηγήσουν τα πράγματα οι σημερινοί ''Ηρώστρατοι''.

- Και τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα;

Η ελληνική κοινωνία είναι αποδέκτης όλων αυτών των μέτρων. Όπως αντιδρά όταν δεν βλέπει διέξοδο, θα αντιδράσει θετικά όταν θα δει διέξοδο. Σας θυμίζω τον Βαρβαρέσο. Το 1953 ήταν ένας λαμπρός οικονομολόγος ο οποίος είχε συλλάβει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δια της τότε υποτιμήσεως και της επανόδου επί Μαρκεζίνη. Όσο όμως οι τότε κυβερνήσεις δεν είχαν την ικανότητα να δημιουργήσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης, ο Βαρβαρέσος δεν μπορούσε να εφαρμόσει την πολιτική του. Μόλις ήρθε η κυβέρνηση Παπάγου με επικεφαλής έναν αναμφισβητήτου κύρους και σοβαρότητας άνθρωπο, εφηρμόσθη η πολιτική αυτή του Βαρβαρέσου που νομίζουμε ότι είναι του Μαρκεζίνη και επετεύχθη το θαύμα εκείνο της ελληνικής οικονομίας όπου είχαμε την υψηλότερη ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό.

- Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βρει το δρόμο της μέσα στο ευρώ. Εσείς ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία του ευρώ στα επόμενα χρόνια;

Η Ελλάδα κατ' αρχήν είναι καταδικασμένη να βρει την πορεία της μόνη της. Δεν ανήκει ούτε εις τους Δυτικούς, ούτε στους Ανατολικούς, ανήκει στον εαυτό της και από μας πρέπει να προκύψει η λύσις.

Τώρα, το μέλλον του ευρώ πρέπει να σας πω ότι με ανησυχεί σοβαρά. Πάντοτε έλεγα ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα των βορείων χωρών, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και αυτές οι οποίες έχουν τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, έχουν πλεονάσματα. Δεν ξέρω αν εντάσσεται σ' αυτές τις χώρες και η Γαλλία γιατί εκεί έχουν αρχίσει και μπαίνουν ψύλλοι στ' αυτιά μας. Πάντως δεν ήταν ένα νόμισμα για χώρες περιθωριακές όπως ήτο η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία και ενδεχομένως και το Βέλγιον. Για το Λουξεμβούργο δεν τίθεται θέμα, είναι μία μικρή χώρα. Τώρα, κατά ποιαν έννοια ενετάχθημεν εμείς εις την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, καλύτερο είναι να μιλήσουν οι ντετέκτιβ κι οι εισαγγελείς πλέον. Προφανώς έγινε απάτη και μάλιστα κολοσσιαία απάτη. Βεβαίως θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να σηκώσουν ένα μέρος αυτής της ευθύνης. Δεν ήταν μόνο δική μας η παραπλάνηση και ιδιαίτερα εκείνης της άθλιας κυβέρνησης Σημίτη  .

- Μας αγόραζαν χρέος επειδή αγοράζαμε εμείς εξοπλισμούς για παράδειγμα.

Και όχι μόνον και τους βοηθήσαμε να βγουν από την ύφεση τους Γερμανούς οι οποίοι είχαν μία τρομακτική ανεργία. Θα πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον του ευρώ. Προσωπικώς πιστεύω ότι ένα νόμισμα για να μπορεί να αποτελέσει αποθεματικό μέσο και για να αποτελέσει σοβαρόν εργαλείον αναπτύξεως θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του δολαρίου, δηλαδή ενιαία νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, μείον την αύξηση του χρέους. Δεν θα έπρεπε ούτε δια το αμερικανικό δολάριο να βλέπουμε το φαινόμενο το Κονγκρέσο να μην συμφωνεί στην αντιμετώπισιν του προβλήματος του χρέους. Θα έπρεπε κι εκεί να γίνει μία σοβαρά προσπάθεια μειώσεως του χρέους και περιορισμού του λεγομένου ceiling. Αλλά βλέπετε ότι και στην Αμερική πλέον έχουν μπει σε μία φάση, συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσουμε κάπου αλλού την λύση. Μία λύσις είναι το ελβετικό φράγκο. Η νορβηγική κορώνα έχει πέσει.


1 σχόλιο: