Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

«Η Τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα»


1/11/2013

Οι ελεγκτές της Τρόικα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου, αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Παγώνει η επίσκεψη αναφέρουν άλλες εφημερίδες

Το n-tv επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει και ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου «προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση». Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα». Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές της Τρόικα για να ενημερωθούν θα είναι λίγος, με δεδομένο ότι στις 14 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Άλλα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αναπαράγουν τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο «οι διεθνείς χρηματοδότες της Ελλάδας παγώνουν την επόμενη επίσκεψη τους για έλεγχο στην Αθήνα». Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο λόγος για αυτό εντοπίζεται «στη συνεχιζόμενη διαμάχη για τον προϋπολογισμό με την ελληνική κυβέρνηση». «Για τον λόγο αυτόν θα αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Τρόικα…», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel-Online με τίτλο «Η επίσκεψη της Τρόικα είναι αβέβαιη». Το γερμανικό περιοδικό διαπιστώνει ότι «πληθαίνουν οι συγκρούσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ».

Πηγή Deutsche Welle


Δεν επιβεβαιώνει επιστροφή της Τρόικας

1/11/2013


Η Τρόικα θα επιστρέψει όταν θα έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ. Την απάντηση αυτή επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες την τελευταία βδομάδα, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσουν με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τις απαιτήσεις τους.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από την εν λόγω απάντηση προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την επιστροφή της Τρόικας, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στη βελγική πρωτεύουσα κρατούν χαμηλούς τόνους από την αποχώρηση της τρόικας μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας δηλώσεις που θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.


Οι διαφωνίες

Όπως είναι γνωστό η βασική διαφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, όπου οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Στη συνέχεια μείωσαν τις απαιτήσεις τους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα 500 εκατ. ευρώ που θεωρεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση. Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου, κυρίως την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει και ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου «προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση». Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου