Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η ρίψη χρημάτων από ελικόπτερο


1/1/2014

Η ''ρίψη από ελικόπτερο'' (Helicopter drop) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σαν πιθανή λύση για μία οικονομία που πάσχει από αποπληθωρισμό, όπου ''πετιούνται'' λεφτά από ένα ελικόπτερο.

Γενικά ο αποπληθωρισμός, που είναι η αύξηση της αξίας του χρήματος, είναι επικίνδυνος για την οικονομία γιατί ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν αποταμίευση παρά να τα ξοδέψουν. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί επιβράδυνση στο σύνολο της οικονομίας και μπορεί να προκαλέσει ύφεση ή ακόμα και παρατεταμένη ύφεση.

Υπό κανονικές συνθήκες μία κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει ενέργειες για να σταματήσει ο αποπληθωρισμός με την ''ένεση'' μετρητών στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα ενθαρρύνει τον περαιτέρω δανεισμό και θα βοηθήσει να μειωθεί η αξία των χρημάτων πράγμα που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, κάτω από ορισμένες συνθήκες αυτό μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές.

Μία παγίδα ρευστού είναι η κατάσταση που περιγράφεται στα Κευνσιανά οικονομικά στην οποία οι ''ενέσεις'' ρευστού σ' ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα από την κεντρική τράπεζα, αποτυγχάνουν να μειώσουν τα επιτόκια και συνεπώς την τόνωση της ανάπτυξης.Η παγίδα ρευστού προκαλείται όταν οι πολίτες συσσωρεύουν μετρητά επειδή αναμένουν μία ανεπιθύμητη ενέργεια όπως αποπληθωρισμό, ανεπαρκή συνολική ζήτηση ή πόλεμο. Χαρακτηριστικό της παγίδας ρευστού είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που είναι κοντά στο μηδέν και οι διακυμάνσεις της νομισματικής βάσης, αποτυγχάνουν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις τα γενικά επίπεδα τιμών.

Ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν ο κύριος υπερασπιστής της μονεταριστικής σχολής της οικονομίας.Υποστήριξε ότι υπάρχει μία κοντινή και σταθερή σχέση μεταξύ του πληθωρισμού των τιμών και της προσφοράς του χρήματος, κυρίως από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τιμών θα πρέπει να ρυθμίζεται με τον νομισματικό αποπληθωρισμό.και ο αποπληθωρισμός των τιμών με νομισματικό πληθωρισμό.Χαριτολογώντας έλεγε ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών μπορεί να καταπολεμηθεί ''ρίχνοντας λεφτά από ένα ελικόπτερο''.

Σ' ένα υποθετικό σενάριο όπου τα χαρτονομίσματα είναι το μόνο μέσο νομισματικής κυκλοφορίας, ας εξετάσουμε μία κατάσταση όπου η ποσότητα χρήματος υπήρξε σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες είναι σε αβεβαιότητα γιατί βρίσκουν τις ταμειακές ισορροπίες χρήσιμες για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες αποκλίσεις μεταξύ των εσόδων και των δαπανών. Υπό αυτές τις συνθήκες το επίπεδο των τιμών προσδιορίζεται από το πόσο χρήμα υπάρχει - πόσα κομμάτια χαρτιού διαφόρων αξιών υπάρχουν. Αν η ποσότητα χρήματος έχει καθοριστεί στο μισό του υποτιθέμενου επιπέδου, η τιμή του νομίσματος θα μειωθεί στο μισό και στο διπλάσιο από το υποτιθέμενο επίπεδο οι τιμές θα διπλασιαστούν. Ας υποθέσουμε ότι ένα ελικόπτερο ρίχνει από ψηλά ένα ποσό χρημάτων ίσο με αυτό που υπάρχει σε κυκλοφορία.Τα χρήματα θα τα μαζέψουν αμέσως οι πολίτες. Αν ο καθένας αποφασίσει απλώς να τα κρατήσει, τίποτα δεν θα συμβεί. Όμως οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο, είναι εύκολο να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες των πολιτών να ξοδέψουν περισσότερα από όσα παίρνουν θα είναι απογοητευτική αλλά στην εξέλιξη αυτό θα αυξήσει τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.Τα πρόσθετα κομμάτια χαρτιού δεν μεταβάλλουν τις βασική κατάσταση της οικονομίας. Δεν κάνουν  διαθέσιμη καμία πρόσθετη παραγωγική ικανότητα. Ως εκ τούτου η τελική ισορροπία θα είναι ότι το ονομαστικό εισόδημα, που έχει διπλασιαστεί, με ακριβώς την ίδια ροή αγαθών και υπηρεσιών με πριν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου