Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Economist: Χορεύοντας πάνω σε ένα ηφαίστειο


9/6/2015

Ελιγμοί Τσίπρα να εξευμενίσει τους διαφωνούντες στο κόμμα, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται επικίνδυνη

Με τίτλο «Χορεύοντας πάνω σ ένα ηφαίστειο» ο Economist, αναφέρει ότι μπορεί «να είναι πολιτικά αναγκαίο για τον κ. Τσίπρα να αποδείξει την ανεξαρτησία του από τους πιστωτές της Ελλάδας, αναβάλλοντας τη συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή, φέρνει ωστόσο τη χώρα του στα άκρα». Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο χρόνος τελειώνει, με τους δανειστές να αδημονούν  με την τακτική καθυστέρησης εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο κάνει λόγο για την ενόχληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, καθώς και για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Βουλή στις 5 Ιουνίου, η οποία είχε στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες εντός του κόμματος. Στο εξωτερικό η ίδια ομιλία, όπως αναφέρει ο Economist, αποτέλεσε «πύρινη απόρριψη»  των τελευταίων προτάσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως σημειώνεται στο άρθρο, ήχησε πιο ήπια εν συγκρίσει με τις προηγούμενες πομπώδεις εκφράσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για το «βάρβαρο» πρόγραμμα.

Το άρθρο αναφέρεται και στην συνάντηση του Έλληνα Υπουργού των Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόμπλε στο Βερολίνο χθες, τονίζοντας ότι η συζήτηση ήταν πιο φιλική σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο διαφωνώντας ωε προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Economist πρέπει να έχει έτοιμο το πακέτο των προτάσεων, πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. Αναφέρει μάλιστα ότι «οι αισιόδοξοι στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμευτούν για μια αναδιάρθρωση του διογκωμένου δημοσίου χρέους, ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στην προστασία των συντάξεων και των μισθών»

«Ό, τι και αν λέει ο πρωθυπουργός, ο μήνας αυτός αποτελεί σημείο καμπής», σύμφωνα με το άρθρο, αφού στις 30 Ιουνίου, λήγει η επέκταση του προγράμματος. «Γίνεται λόγος για ακόμη μια επέκταση, αλλά χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τα 7,2 δις που απεγνωσμένα χρειάζεται». Σημειώνεται δε, ότι  η παράταση θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές έχουν την ολοένα και περισσότερο την τάση να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κρίση».

Το άρθρο κλείνει επισημαίνοντας ότι στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο 1,56 δις ευρώ στο ΔΝΤ, σε μια ενοποιημένη δόση. Κάποιοι Έλληνες οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι με τα μηνιαία φορολογικά έσοδα να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο,  η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, αλλά και ούτε τις συντάξεις και τους μισθούς. «Ο κ Τσίπρας λέει ότι το τελευταίο αποτελεί προτεραιότητα: Η κρίση μετρητών μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης για τη συμφωνία. Αλλά ο κ Τσίπρας τώρα χορεύει πάνω στο χείλος της χρεοκοπίας. Ένα λάθος κίνηση, θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα εκτός ελέγχου» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου