Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Στίγκλιτς: Τα προβλήματα του ευρώ είναι συστημικά


4/6/2016

Τη «συστημική φύση» των προβλημάτων του ευρώ τονίζει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», εξηγεί αυτή ακριβώς είναι η αιτία που κατέστη δύσκολο να ξεπεραστεί η κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, σε ερώτηση για το αν η έλλειψη αναγκαίων αναπροσαρμογών του ευρώ για να μπορέσει να ξεπεραστεί η κρίση επηρέασε τις δύο χώρες, εξηγεί ότι αυτό «αποδείχθηκε πως ήταν πολύ σοβαρό εμπόδιο. Για την Ελλάδα, βεβαίως, ήταν καταστροφικό, αλλά πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο. Αν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα μόνον μια χώρα, το θέμα θα ήταν περιορισμένο: εντάξει, η Ελλάδα δεν στάθηκε ικανή να κάνει καλή διαχείριση, και τώρα πληρώνει τις συνέπειες. Το πρόβλημα, όμως, άγγιξε και την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Γαλλία».

«Όλοι αντιμετώπισαν δυσκολίες», λέει, «κάποιοι επιχειρηματικής φύσης, και άλλοι όχι. Και η Βόρεια Ευρώπη. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναγνωρίσει, κανείς, ότι πρόκειται για συστημικό πρόβλημα».

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει ότι το ευρώ «μπορεί ακόμη να αναμορφωθεί».

Ωστόσο, όπως λέει, «το πραγματικό ερώτημα είναι: “θα συμβεί κάτι τέτοιο;”».
Λάθος γραμμή η λιτότητα

Αναφερόμενος στη στρατηγική της λιτότητας που εφαρμόστηκε, υπογραμμίζει ότι «από οικονομικής άποψης ήταν λανθασμένη γραμμή, διότι σε συνθήκες κρίσης, όπως εκείνες που αντιμετώπισε η Ευρώπη, θα χρειαζόταν το ακριβώς αντίθετο».

«Έπρεπε να προσφέρει κανείς, νέα ερεθίσματα και κίνητρα στην οικονομία, αντί να της προκαλέσει ασφυξία», εξηγεί.

Ο επιφανής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, η εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα «είχε ακόμη πιο επιζήμιες συνέπειες, διότι δεν επέτρεψε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση για έξοδο από την κρίση, δείχνοντας ακριβώς τους λόγους, για τους οποίους το σύστημα, υπό την σημερινή του μορφή, είναι αναποτελεσματικό».
«Μη χρήσιμο το Brexit

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενδεχόμενο Brexit «δεν θα είναι χρήσιμο από οικονομικής άποψης, και αν επικρατήσει, θα στείλει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μήνυμα σε ότι αφορά στο πολιτικό πεδίο, ιδίως προς άλλες χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας».

Και αναφερόμενος στα προβλήματα που οδήγησαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο νομπελίστας καθηγητής υποστηρίζει ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι πολιτικό, όχι οικονομικό. Στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν πολλά λάθη».

Αναφέρει δε ότι η Ε.Ε. «είναι ένας θεσμός με δομή πυραμίδας, ο οποίος δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες εκδημοκρατισμού, για να δημιουργήσει μια κοινή κουλτούρα και ταυτότητα μεταξύ των πολιτών της. Πρόκειται, όμως, για προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν και η όλη πορεία της ιστορίας τείνει προς την ολοκλήρωση».

Πηγή

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου