Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: Η κρίση φέρνει πιο κοντά τα κράτη της Ευρώπης


30/3/2013

Οι λογαριασμοί καταθέσεων ταμιευτηρίου στην ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Μπιλντ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια "ειδική περίπτωση" και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, το πρώτο που επιβάλει μια εισφορά σε τραπεζικές καταθέσεις, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για μελλοντικές κρίσεις.

"Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μία ειδική εφάπαξ περίπτωση", σημείωσε ο Σόιμπλε.

Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι δύο μεγάλες τράπεζες της δεν ήταν πλέον κατ’ ουσίαν αξιόχρεες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετούς πόρους για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις.

"Γι’ αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης", είπε. "Μαζί στο Eurogroup αποφασίσαμε να βάλουμε τους κατόχους και τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης - με άλλα λόγια αυτούς που συνέβαλαν να προκληθεί η κρίση".

Ο Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπληρώσει εντελώς την βοήθεια. "Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει τώρα μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής. Αλλά μετά θα αποπληρώσει το δάνειο, όταν θα έχει μια σταθερή οικονομική βάση", είπε.

Σήμερα το ευρώ είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010, σημείωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ναι, αυτό μπορούσε να το δει κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Κύπρο".

"Όλη η αναταραχή δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στις άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη", σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο των επιτοκίων στην νότια Ευρώπη.

"Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το είδαν: είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τώρα. Έχουμε επιτύχει αρκετά", σχολίασε, σημειώνοντας ότι τάσσεται κατά των σκέψεων για την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη.

"Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να τους κρατήσουμε όλους πάνω στο πλοίο", επισήμανε.

"Πιστεύω ότι μια μέρα θα διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας γι’ αυτήν την περίοδο που η κρίση έφερε πιο κοντά τα κράτη της Ευρώπης", κατέληξε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ήπειρος διανύει τώρα μια "πολύ ευοίωνη περίοδο".

Πηγή

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Μερικές φορές λέει την αλήθεια ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.
Η ''κρίση'' είναι ένας τρόπος για να εφαρμοστεί ο Φεντεραλισμός και να επιτευχθεί η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό πρέπει να μεταφερθεί η εθνική κυριαρχία των κρατών στα χέρια των Γερμανών. Ο ελληνικός λαός (και οι λαοί των άλλων χωρών) θα πρέπει να δεχτεί πράγματα που μόνο με το δόγμα του σοκ στην τεχνητή κρίση που βιώνουμε θα τα δεχτεί.

Ο Γ. Στουρνάρας μίλησε για ''εθνικά ταμπού'' που πρέπει να ξεπεραστούν. (Πηγή)

Ο Γερμανός πρώην υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ είπε ότι οι πολιτικοί των χωρών κρύβουν την αλήθεια από τους λαούς τους για την ομοσπονδοποίηση της ΕΕ:
 ''Η κρίση αποδείχτηκε ως κινητήρια δύναμη για αλλαγές που στοχεύουν σε περισσότερο ενοποίηση της ΕΕ. Για αυτήν την ενοποίηση, που κατά τον κ. Φίσερ είναι αναγκαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά στους πολίτες τους.'' (Πηγή)

Η ηγέτις της ακροδεξιάς στη Γαλλία Mαρί Λεπέν είπε ότι το ευρώ χρησιμοποιείται για την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης:
''Το πρόβλημα είναι ότι το ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης των λαών να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό σύστημα, παραχωρώντας μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους.'' (Πηγή)

Οι δικοί μας πολιτικοί τι έχουν να πουν επ' αυτού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου